Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Μεγάλο On Off βασισμένο στο τρικύλινδρο ΜΤ09

Ό,τι χρειάζεται για να κάνει την κατηγορία άνω κάτω

Η πορεία του νέου Yamaha MT-09 προδιαγράφεται ήδη λαμπρή, αναθερμαίνοντας το ενδιαφέρον για απλές λιτές αλλά πάνω απ’ όλα ουσιαστικές μοτοσυκλέτες. 

Η επιτυχία του αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις επιλογές απόδοσης που έχουν γίνει στον ολόφρεσκο τρικύλινδρο κινητήρα των 850 κ.εκ και φυσικά στην χαμηλή τιμή του την οποία ακούς δύο φορές. Μεσολαβεί η ερώτηση «πόσο» καθώς νομίζεις ότι δεν άκουσες καλά την πρώτη φορά. 

Η εύλογη απορία που ακολουθεί την εμφάνιση του ΜΤ09 είναι όχι «αν» αλλά «πόσο» θα αργήσει ακόμη η Yamaha να εξαργυρώσει την επιτυχημένη της συνταγή και σε άλλες κατηγορίες μοτοσυκλετών.

Μεταξύ των οποίων βέβαια είναι κι εκείνη των τόσο δημοφιλών στην Ελλάδα μεγάλων On-off. Όλα δείχνουν ότι χώρος υπάρχει από κάθε άποψη στη γκάμα της Yamaha. Το «βαρύ» όνομα των Tenere έχει ένα κενό από τα 660 κ.εκ. μέχρι τα 1200, εκεί ακριβώς που ταιριάζει να μπει ένα Tenere 850. 

Η εταιρεία κρατά σιγή ιχθύος στο θέμα, όμως λογικά τα τμήματα έρευνας και εξέλιξης θα πρέπει να εργάζονται πυρετωδώς προς αυτή την κατεύθυνση. Ήδη έβγαλε στον στίβο να δώσει τη δική του μάχη μια ελαφρά παραλλαγή, το δικύλινδρο ΜΤ 07. 

O Oberdan Bezzi είναι ένας γνωστός σχεδιαστής μοτοσυκλετών που κάθε τόσο δίνει τις απόψεις του για τα μοντέλα που θα έρθουν. Και συχνά πέφτει πολύ κοντά στην πραγματικότητα όταν εκείνη εμφανιστεί. Συνήθως δε, πέφτει έξω σε στοιχεία που χάνονται από την πιο «συντηρητική» διάθεση των εργοστασίων.

Ο Ιταλός σχεδιαστής αυτή τη φορά βλέποντας ότι η θέση αυτή είναι κενή, σχεδίασε τη δική του άποψη για το πώς θα μπορούσε να είναι ένα Yamaha Tenere με τον κινητήρα του MT-09. 

Χρησιμοποίησε ουσιαστικά το ίδιο πλαίσιο και τον κινητήρα των ΜΤ09 για να δημιουργήσει ένα τρικύλινδρο adventure-tourer με 847cc. Μεγαλύτερες αναρτήσεις, τροχοί 17-19 ιντσών, το ανάλογο κοστούμι κι έτοιμο.

Πανάλαφρο σε σχέση με τον ανταγωνισμό του και μικρότερο σε όγκο, ξυπνά την επιβλητική αλλά σε χειμερία νάρκη σήμερα σειρά των Tenere. 

Έχουμε δει πολλά ενδιαφέροντα, ευφάνταστα έως και εξωπραγματικά σχέδια από τον «Obiboi», αλλά αυτό πρέπει να είναι η πιο πρακτική, γήινη και λειτουργική ιδέα που το έχει έρθει. Και πάλι όμως είναι εύστοχος. 

Το MT 09 με δωρική απλότητα θα επιβληθεί στην αγορά που σήμερα τρέφεται από τεχνολογία χάνοντας τον παλμό της. Με ανάλογα λιτή και απέριττη εμφάνιση φαντάστηκε ο Bezzi ότι θα είναι η επόμενη «μεσαία» Tenere.

Η εικόνα προφανώς είναι απλά μια ιδέα από το μυαλό του Ιταλού σχεδιαστή. Κανένα στοιχείο της δεν μπορεί να θεωρηθεί «είδηση» γιατί απλά δεν προέρχεται από τη Yamaha. Απλά ευχόμαστε η εικόνα του πραγματικού Tenere να είναι... ακριβώς αυτή.

Πηγή: newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου